Výšlap na Rokštejn i lokální gastrotip

V rámci projektu Turistika beze stop, kdy spol. E.ON oslovila desítky odborníků a zajímavých osobností, včetně KČT, kteří dali společně dohromady Manifest ohleduplného turisty, vznikl miniseriál DVTV, který nabízí zajímavé, ale přitom méně vytížené turistické trasy navržené převážně Klubem českých turistů. V roce 2025 bylo natočeno 18 dílů, ke kterým v roce 2025 přibylo dalších 5 dílů.

V dalším díle cestovatelského pořadu Turistika beze stop zavítá Daniela Drtinová na Vysočinu, konkrétně na Jihlavsko. Kromě zříceniny hradu Rokštejn navštívila i restauraci Kolnička.

„Nejvíc nám jdou klasické české polévky a omáčky, snažíme se co nejvíc věcí vytěžit tady z místa, je to takové klišé, každý říká „vaříme regionálně a sezónně“, ale my na té vesnici máme tu výhody, že uděláme 10 kroků a jsme na louce nebo v lese, kde roste bez, lípa, šeřík a je triviální záležitost z toho udělat například sirup. Karma v gastru funguje na 100 %, co vy lidem dáte, to vám vrátí zpátky,“ říkají manželé Dalibor a Petra Špejtkovi z restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou.

Naše trasa nás zavedla i na historický skvost Vysočiny – hrad Rokštejn. Je to jeden z nejprozkoumanějších hradů ve střední Evropě, probíhá tam totiž archeologický výzkum. „Našli jsme tu kostru novorozence i 200 hracích kostek z fáze valdštejnské, měli bojovou družinu – rádi hráli v kostky a pili alkohol, byl to tradiční nešvar,“ vysvětluje Jana Mazáčková, vedoucí archeologického výzkumu na Rokštejně z Masarykovy univerzity.

 

Odkaz na trasu: https://mapy.com/s/munulogugu

Celý pořad můžete sledovat na DVTV:

Z důvodu přerušení dodávky vody bude ústřední sekretariát KČT v Praze ve dnech 1. - 2. 7. 2025 UZAVŘEN.